Losos na masle s tymiánovou chilli pastou a syrovou omáčkou

  4 porcie      cca 2 hodiny 

INGREDIENCIE:

  • 500 g              čerstvý losos na ľade – filet s kožou
  • 2 ČL                soľ
  • 1 ČL               Cesnaková chilli pasta - TYMIÁN
  •                        maslo
  •                        cibuľa
  •                        čerstvé bagetky alebo čerstvý chlieb

OMÁČKA

  • 250 ml            smotany na varenie
  • 250 g              syr gouda
  •                        soľ
  • 100 g              hríby
  •                        muškátový orech
  • 3 ks                jarná cibuľka

 

POSTUP:

Lososa umyjeme, osušíme, nasolíme a potrieme Cesnakovou chilli pastou TYMIÁN. Necháme 30 min odstáť v izbovej teplote. Zatiaľ pripravíme omáčku. Dáme ohrievať smotanu, nastrúhaný syr, štipku soli, štipku mletého muškátového orecha (najlepšie do nádoby z dvojitým dnom). Kým sa omáčka ohreje, podusíme nakrájané hríby. Jarnú cibuľku nakrájame na kolieska, použijeme len zelenú  vňať.

Omáčku priebežne miešame, pokým sa celý syr neroztopí. Pridáme dusené hríby a zelenú vňať z jarnej cibuľky. Omáčku ďalej nevaríme.

Na panvici roztopíme maslo a lososa pečieme najprv zo strany s kožou. Ak je filet hrubší, zakryjeme panvicu pokrievkou a na plnom plyne pečieme 5 minút z jednej strany a 5 minút na slabšom plyne z druhej strany.  Podávame s čerstvými bagetkami, krájanou cibuľou a omáčkou.

Dobrú chuť.